Ο Κ. Βαξεβάνης για το... κλείσιμο του κουτιού

Στα δικαστήρια και στην ΕΣΗΕΑ σκοπεύει να απευθυνθεί ο δημοσιογράφος -και παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής "Το Κουτί της Πανδώρας&quo...

Στα δικαστήρια και στην ΕΣΗΕΑ σκοπεύει να απευθυνθεί ο δημοσιογράφος -και παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής "Το Κουτί της Πανδώρας", Κ. Βαξεβάνης. Αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος με επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο του Alpha, Ρικ Σπίνερ. Κάνει λόγο για αντιεπαγγελματισμό, κοροϊδία και ανήθικη συμπεριφορά. Η επιστολή του συναδέλφου έχει ως εξής:

ΑΘΗΝΑ, 26/3/2009

Προς Διευθύνοντα Σύμβουλο ALPHA
κο Ρικ Σπίνερ
Κοινοποίηση: Πρόεδρο ομίλου ALPHA
κο Δημήτρη Κοντομηνά
Αγαπητέ κύριε Σπίνερ
Δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, αν και είμαι στέλεχος του καναλιού για αρκετά χρόνια. Δεν το κρίνατε απαραίτητο. Θα ήταν όμως χρήσιμο. Είναι πλέον αργά για γνωριμίες. Αν επιμένετε όμως να μάθετε ποιός είμαι, είναι εύκολο. Εν αντιθέση με πολλούς συνεργάτες σας, η πορεία μου, το τι εκπροσωπώ επαγγελματικά, έχει καταγραφεί στο διαδύκτιο, στη συνείδηδη του κόσμου και τα ίδια τα αρχεία του καναλιού που διευθύνετε.
Στην Ελλάδα κύριε Σπίνερ λέμε μια έκφραση: «οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους». Δεν χρειάζεται να είμαστε φίλοι. Θα μπορούσαμε όμως να είμαστε επαγγελματίες. Αντιλαμβάνομαι και αποδέχομαι το δικαίωμα ενός καναλιού να ορίζει την φυσιογνωμία και την πορεία του. Αποδέχομαι πως μπορεί να μην ταιριάζω στις επιλογές αυτές. Σε ένα μαγαζί που αποφασίζει να πουλήσει μπύρες, δεν χρειάζεται ένας σομελιέ. Κατανοητό. Πάντα χρειάζεται όμως τις σχέσεις των ανθρώπων, να τις διέπει το ήθος και οι κανόνες.
Έμαθα τυχαία κοιτώντας το πρόγραμμα του καναλιού, πως τον Απρίλιο υπήρχε μια μόνο εκπομπή «το Κουτί της Πανδώρας». Απευθύνθηκα στους διεθυντές Τηλεόρασης, Προγράμματος και Ενημέρωσης ,με επιστολή μου, για να μάθω τι συμβαίνει. Και έμαθα λίγες ώρες αργότερα από τον κύριο Βασίλη Παπαδρόσο, πως η εκπομπή σταματάει στις 7 Απριλίου. Το συμβόλαιό μου ωστόσο λήγει τον Ιούλιο. Δεν ξέρω ποιανού απόφαση ήταν αυτή η βιαστική διακοπή. Ξέρω πως οι επαγγελματίες δεν κάνουν έτσι. Σε όλο τον κόσμο, φαντάζομαι και στη χώρα σας. Έχετε κάνει τον προγραμματισμό σας από τον Δεκέμβριο. Είχατε υποχρέωση-όχι μόνο ηθική αλλά και νομική- να με ενημερώσετε. Αυτή τη στιγμή 10 και πλέον άνθρωποι έμαθαν πως έχουν μείνει χωρίς δουλειά μερικές μέρες πριν. Γιατί;
Διαπιστώνω επίσης πως δεν πρόκειται για κάτι που αφορά μόνο εμένα. Ο συνάδελφος Χρήστος Βασιλόπουλος είχε την ίδια αντιμετώπιση. Η συνάδελφος παρουσιάστρια Ρίτσα Μπιζόγλη έπεσε θύμα συνεχούς κοροϊδίας. Ενώ την διαβεβαίωναν πως όσα γράφουν οι εφημερίδες και τα blogs περί διακοπής του δελτίου της ήταν ψέματα, είχαν προσλάβει ακόμη και ενδυματολόγο για τον νέο παρουσιαστή. Αυτά σε όποια γλώσσα και να τα μεταφράσεται είναι απλώς κοροιδία. Αντιεπαγγελματισμός. Ανήθικη συμπεριφορά.
Δεν γνωρίζω κύριε Σπίνερ ποιός είναι ο εμπνευστής όλως αυτών. Ποιοί πιέζουν τα πράγματα τόσο πολύ, ώστε να ξεφύγουν από κάθε επαγγελματικό και λογικό όριο. Υποψιάζομαι όμως πως όσοι επέμεναν να χειριστούν με βιασύνη τα πράγματα δεν υπήρξαν καλοί σύμβουλοι. Και μάλλον δεν έπραξαν απαραιτήτως με βάση το συμφέρον του σταθμού. Επί μήνες ζω μια επαγγελματική απαξίωση.Έναν κλεφτοπόλεμο. Η εκπομπή μου (δημοφιλής, αξιόπιστη και με θεαματικότητα σίγουρα μεγαλύτερη από των δελτίων που δημιουργούν κάποιοι σύμβουλοί σας), εδώ και
καιρό παίζει σε ώρες που μόνο πορνό συνηθίζει να βλέπει κάποιος. Όλο και πιο αργά ( η τελευταία ξεκίνησε 00.45). Το συμβόλαιό μου βέβαια λέει πως το κανάλι θα καταβάλει προσπάθεια η εκπομπή να ξεκινάει πριν τις 24.00. Όχι μόνο δεν έγινε, αλλά πριν την εκπομπή μου, η Διεύθυνση Προγράμματος τοποθετούσε σήριαλ σε επανάληψη! Παρ όλα αυτά υπήρξαν και εκπομπές που έπιαναν θεαματικότητα 19,6 %.
Η εκπομπή μου,δεν είχε θέση ποτέ ,στα δελτία ειδήσεων. Ακόμη και όταν κατάφερα να πάρω συνέντευξη από τον υπαρχηγό της Χαμάς, μια διεθνή αποκλειστικότητα που έκανε τον ALPHA γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο διευθυντής Ενημέρωσης αρνήθηκε αρχικά να τη μεταδώσει. Για τραγική ειρωνία, μου το ανακοίνωσαν την ώρα που το REUTERS από την άλλη τηλεφωνική γραμμή ζητούσε να μεταδώσει το βίντεο σε όλο τον κόσμο. Τελικώς τμήμα της συνέντευξης έπαιξε μετά από απειλές πως θα καταφύγω στο συνδικαλιστικό μου όργανο και την Δικαιοσύνη.
Την ίδια περίοδο μάθαινα πως αυτοί που δρούσαν έτσι απέναντί μου, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σε εσάς μια απαξιωτική εικόνα καλοπληρωμένου και μη απαραίτητου. Πρόσφατα με πληροφόρησαν για το λόγο. Άνθρωποι που εργάζονται ως στελέχη του σταθμού, ταυτοχρόνως εργάζονται για την ελληνική κυβέρνηση σε ανύπαρκτα επί της ουσίας πόστα. Πληρώνονται δηλαδή απ αυτή, αλλά όχι για να κάνουν κάτι δημοσιογραφικό. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνουν, είναι το ερώτημα. Αν θυμάμαι καλά ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου RTL , υπήρξε και ο
ίδιος εργαζόμενος σε κυβερνητικό πόστο (γραφείο τύπου) στην Αυστρία. Δεν δούλευε όμως ταυτόχρονα ούτε σε εφημερίδα, ούτε στο RTL. Έτσι επιβάλει η αξιοπρέπεια και η δεοντολογία. Οι άνθρωποι αυτοί, που εμφανίζονται ως σύμβουλοί σας, σύμφωνα με την δική μου πληροφόρηση, υλοποίησαν εντολές άλλων για τους οποίους επίσης δούλευαν, πείθοντάς σας να βιαστείτε αντί να περιμένετε τη λήξη του συμβολαίου μου. Έπρεπε να τιμωρηθώ για την αποκάλυψη του σκανδάλου Βατοπεδίου που κλυδώνισε την κυβέρνηση. Αυτό βεβαίως δεν με φοβίζει. Μάλλον
είναι εύσημο. Απλώς εξηγεί μερικά πράγματα.
Στα ελλληνικά, όπως ίσως ξέρετε ,υπάρχει μια λέξη που δύσκολα μεταφράζεται. Φιλότιμο. Δυστυχώς με την πρακτική που έχει επιλεγεί στον σταθμό ,έχει πληγωθεί το φιλότιμο των εργαζόμενων. Βλέπουν το χώρο δουλειάς τους και τους προισταμένους τους ως κάτι εχθρικό. Και δεν φταίνε αυτοί. Ξέρουν μεταξύ τους ήδη ποιός πρόκειται να απολυθεί από την πρακτική που υπάρχει απέναντί τους. Ο υποψήφιος για απόλυση, μειώνεται επαγγελματικά, απαξιώνεται και στο τέλεος εμφανίζεται περιττός.
Καταλαβαίνεται πως μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο καθένας είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια, την δουλειά, τον επαγγελματισμό του. Με όποιο τρόπο πρέπει να το κάνει. Και νομικό. Ανάμεσά τους και εγώ. Αυτά…Και όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Γερμανοί…doch.
Σας ευχαριστώ
Κώστας Βαξεβάνης

Related

Τηλεοπτικοί Σταθμοί 3827595757758983449

Δημοσίευση σχολίου

Follow Us

Recent

Powered by Blogger Widgets

Comments

Side Ads

Connect Us

item