Μαγειρίτσα με τη Δημάκη

Με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής εναρμονίζεται ο 9.58fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, εντάσσοντας στο πρόγ...

Με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής εναρμονίζεται ο 9.58fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του ειδικές εκπομπές, όπως τη ραδιοφωνική διασκευή του διηγήματος «Η Καμπάνα», με τους παραγωγούς του να «δανείζουν» τις φωνές τους, αφιερώματα, μουσικές, τραγούδια και ηχογραφημένες συναυλίες.
Το ειδικό πρόγραμμα του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3 μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Μεγάλη Δευτέρα
Ο Γιώργος Καλιεντζίδης, στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» (12μ – 1μμ) συνομιλεί με τον καθηγητή Θεολογίας του Α.Π.Θ, Νίκο Ζαχαρόπουλο, με θέμα «Πνευματικότητα σε μια καταναλωτική κοινωνία». Τη μουσική επιμέλεια της εκπομπής έχει η Μαρία Βασιλειάδου.

Μεγάλη Τρίτη
Η εκπομπή «Βουστροφηδόν» (12μ – 1μμ) με το Γιώργο Καλιεντζίδη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με κείμενα, βιβλία και μελοποιημένη ποίηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μεγάλη Τετάρτη
Καλεσμένος της εκπομπής «Βουστροφηδόν» είναι ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Α.Π.Θ, Ιωάννης Πέτρου, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα «Άνθρωπος, θρησκεία και Πολιτισμός».
Ο Γιάννης Γκροσδάνης στην εκπομπή «Πιο πολύ κι απ΄τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα» (5-6μμ) θα κάνει μια ανασκόπηση στις ταινίες που αναπαριστούν τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέσα από τα σάουντρακς, που ακούγονται στις ταινίες αυτές, οι ακροατές θα θυμηθούν μερικές από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές, που συνδέουν την Έβδομη Τέχνη με το ιδιαίτερο θρησκευτικό κλίμα των ημερών.
Με ποιητική διάθεση, ακολουθεί η εκπομπή «Μεθυσμένο παραμύθι» (7-8μμ), με τη Μάρα Τσικάρα, με το διήγημα «Το πρώτον φίλημα» του Θεόδωρου Βελλιανίτη (1863- 1934), ξεφυλλίζοντας στα ερτζιανά εικόνες από τη φύση στο ξύπνημα μιας Άνοιξης και ενός εφηβικού έρωτα. Στη ροή της καθαρεύουσας παρεμβαίνουν διαφορετικά είδη μουσικής που φέρνουν στις μέρες μας γλυκές αναμνήσεις.

Μεγάλη Πέμπτη
Καλεσμένος του Γιώργου Καλιεντζίδη στην εκπομπή «Βουστροφηδόν» (12μ – 1μμ) είναι ο συγγραφέας, Δημήτρης Τσινικόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ποιητής των ποιητών».
Στην εκπομπή «Πιο πολύ κι απ΄τους ανθρώπους τα τραγούδια τους Αγάπησα» (5-6μμ) ο Γιάννης Γκροδάνης κάνει μια περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο, που αναδεικνύει την λατρεία των ανθρώπων για τον Κύριο, αλλά και τα Πάθη του Ιησού μέσα από τους στίχους και τη μουσική γνωστών Ελλήνων μουσικών και τραγουδιστών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Βίκυ Μοσχολιού, αλλά και ξένοι, όπως ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, η Φεϊρούζ και η Μαχάλια Τζάκσον.

Μεγάλη Παρασκευή
Στη 1 το μεσημέρι θα μεταδοθεί ηχογραφημένη η Πασχαλινή Συναυλία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με έργα Μότσαρτ, Μέντελσον και Χάιδν. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα, η Μικτή Χορωδία & ο Βυζαντινός Χορός του ΚΩΘ, με συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης. Η επιμέλεια της παραγωγής είναι του Πάρι Παρασχόπουλου.
Από τις 2 το μεσημέρι και ως τις 4μμ, ο Θανάσης Γωγάδης επιμελείται ένα δίωρο με τις μουσικές και τα τραγούδια που αναφέρονται στο Θείο Δράμα. Ανάμεσα σ’ άλλα θα ακουστούν αποσπάσματα από ρέκβιεμ σε ιστορικές ηχογραφήσεις του περασμένου αιώνα.

Μεγάλο Σάββατο
Στην εκπομπή «Πρόσεχε μας ακούν» με τον Κώστα Μπέσιο το Μεγάλο Σάββατο το πρωί (10-12πμ) θα ακουστούν μουσικές απ' όλο τον κόσμο εμπνευσμένες από το Θείο αλλά και το ανθρώπινο πάθος. Ειδικότερα, θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κορσική, την Σικελία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Γνωστές ορχήστρες και χορωδίες ερμηνεύουν έργα των Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Σπανουδάκη, Δημή Λάγιου, Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, οι Μαρία Φαραντούρη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μανόλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Νταλάρας, αλλά και φωνές, που σφράγισαν το παγκόσμιο τραγούδι, όπως η Φαϊρούζ, η Ρόζα Μπαλιστερι, η Μαχαλια Τζακσον και ο Πητερ Γκαμπριελ.
Αμέσως μετά, η Μάγδα Δημάκη στην εκπομπή «Καφές και εφημερίδα» (12μ-2μμ) φέρνει στον 9.58fm «αρώματα και χρώματα» από το ελληνικό Πάσχα. Εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, λαογράφοι και θεολόγοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας περιγράφουν εικόνες απ’ τον εορτασμό και τα έθιμα του Πάσχα στον τόπο τους και συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά του ελληνικού Πάσχα. Από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη κι από την Κέρκυρα ως τη Χίο, οι μυρωδιές της Ανάστασης φθάνουν στον 9.58fm.
Ο Δημήτρης Νικολούδης στην εκπομπή «Τα καλά τραγούδια βρίσκουν το δρόμο τους» (2-4μμ), συμπορεύεται με το πνεύμα των ημερών και επιλέγει αντίστοιχα τραγούδια από την ελληνική δισκογραφία για ένα μεσημεριανό μουσικό δίωρο.

Related

ΕΡΤ 5130563542603849197

Δημοσίευση σχολίου

Follow Us

Recent

Powered by Blogger Widgets

Comments

Side Ads

Connect Us

item