Η συνεδρίαση των δ.σ. των Ενώσεων

Με την επισήμανση ότι ο κλάδος των δημοσιογράφων βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις , ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνεδρίαση των δ.σ. των Ενώσ...

Με την επισήμανση ότι ο κλάδος των δημοσιογράφων βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνεδρίαση των δ.σ. των Ενώσεων, την Τρίτη, 1 Απριλίου 2008, στην Αθήνα. Αυτό προέκυψε, μετά από 22 τοποθετήσεις, έξι παρεμβάσεις και μία… σούμα, την οποία επιχείρησε, με το δικό του τρόπο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Σαλαπάτης. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, τα δ.σ. των Ενώσεων, θα επανεξετάσουν το θέμα του Ασφαλιστικού και, στην ερχόμενη συνεδρίαση των προέδρων, θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι, με το μείζον αυτό θέμα.
Η συνεδρίαση άρχισε με μια γενική τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, Δ. Τσαλαπάτη. Τόνισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος «χτυπάει όλα τα δικαιώματα, ασφαλιστικά και εργασιακά». Υπογράμμισε ότι «και οι δημοσιογράφοι πλήττονται». Και κατέληξε λέγοντας ότι «ακόμη και η σάτιρα τάχθηκε στην υπηρεσία της εργοδοσίας».
Ακολούθησε τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δ. Γουσίδη. «Με απεργίες δε βγαίνει τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Πρότεινε να προσφύγουμε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «να μην αφήσουμε το πράμα να ξεθυμάνει» και θύμισε την εμπειρία της προσφυγής για τις συμβάσεις της ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απ. Βουλδής υπογράμμισε ότι «μείναμε στη μέση των κινητοποιήσεων και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις». Επισήμανε ότι «δεν είμαστε ενωμένοι». Εν τάχει αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων της Πελοποννήσου και των νησιών (αποκλεισμοί δρόμου, συμβολική κατάληψη του υπουργείου Αιγαίου, σιωπηλή διαμαρτυρία στις 25 Μαρτίου) και μετέφερε την απόφαση του δ.σ. για συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία.
Υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, είτε με 24ωρη, είτε με 48ωρη απεργία, που να αφορά όλα τα ΜΜΕ, σε όλη την Ελλάδα, τάχθηκαν και οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλίας, όπως μετέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δ. Πελεκούδας.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΣΥΤ, Γ. Πλαχούρης, αναρωτήθηκε «αν είναι εντάξει η συνδικαλιστική μας συνείδηση». Αν «συζητήσαμε με την κυβέρνηση ή όχι». Αν «έχουμε προτάσεις για το ασφαλιστικό». Επίσης, για το «ποια είναι η εισήγηση και ποιο το πλαίσιο των διεκδικήσεων».
Ως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δημοσιογράφων που έγινε ποτέ, χαρακτήρισε την πρώτη πορεία για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος. Υπογράμμισε ότι «ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν είναι ενημερωμένος». Αναρωτήθηκε «τι θα πετύχουμε με μια 48ωρη απεργία». Έκανε μια αναδρομή στα… 40 κύματα του Ασφαλιστικού (από την πρώτη πρόταση Μαγγίνα, ως τις ρυθμίσεις για το επικουρικό ταμείο). Μετέφερε την άποψη των νομικών κ.κ. Ρομπόλη-Δωρή και Μανιτάκη, οι οποίοι, όπως είπε, διαβεβαιώνουν ότι «παλεύεται» το να μην δοθεί το 10% του ΕΔΟΕΑΠ και «κερδίζεται». Για την αύξηση των ορίων ηλικίας είπε ότι «στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δε θέλει να βγει νωρίς στη σύνταξη». Παραδέχτηκε ότι ο κλάδος έχασε, όσον αφορά τη συνταξιοδότηση των γυναικών. Υπογράμμισε ότι «οι επικουρικές συντάξεις δεν αλλάζουν». Και κατέληξε: «Δεν είμαστε οι κερδισμένοι των εργαζομένων. Όμως δεν ισοπεδωθήκαμε τελείως».
Ο γ.γ. της ΠΟΕΣΥ, Αντ. Νταβανέλλος, αντίθετα, υποστήριξε ότι «χάσαμε τα αβγά και τα πασχάλια» κι ότι «θα έρθει και δεύτερο κύμα Ασφαλιστικού». Επικαλέστηκε τη γνώμη Ρομπόλη για τον οποίο είπε ότι, επισημαίνει πως στα επόμενα χρόνια «ο ΕΔΟΕΑΠ θα έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, που θα ενταχθεί στο ΙΚΑ». Κατήγγειλε ότι, ενώ το θέμα συζητιόταν στη Βουλή, το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ είχε να συνεδριάσει δύο βδομάδες. Κι αναρωτήθηκε: «Γιατί υψώσαμε, 15 μέρες τώρα, λευκή σημαία»; Κατέληξε λέγοντας ότι «αν δε δεχτούμε, με όρους και προϋποθέσεις, στο ταμείο τους τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης, θα είναι πολύ δύσκολο να το διασώσουμε».
«Με τη λογική ότι ο νόμος πέρασε πια, να πάμε να βάλουμε και ταφόπλακα», είπε το μέλος του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ Ιωάννης Ζαγγανάς. «Είναι αποπροσανατολιστικό να λέμε ότι κερδίσαμε ή χάσαμε», συνέχισε. Και υποστήριξε ότι οδηγούμαστε «στους τρεις πυλώνες της ασφάλισης».
Σε τοποθέτηση του μέλους του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ Σταμ. Νικολόπουλου, να υπάρξει συλλογική δράση, ο Δ. Γουσίδης δήλωσε «μαζί με τους τεχνικούς που τρώνε κλωτσιές με τους δημοσιογράφους στο ρεπορτάζ», αλλά παράλληλα και «το ότι οι εισφορές τους θα σώσουν το ταμείο είναι παραμύθια της Χαλιμάς».
Από το… άλφα ξεκίνησε, όπως είπε, ο Γ. Αδάμ, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ: «Απροετοίμαστοι και απογοητευμένοι». Υπογράμμισε το «έλλειμμα ενημέρωσης», την αυτοκαταγγελία της ΠΟΕΣΥ, η οποία, το Νοέμβριο που μας πέρασε παραδέχτηκε ότι δε λειτούργησε η επιτροπή για το Ασφαλιστικό και τόνισε: «Ας πέρασε ο νόμος. Μπορεί και να ανατραπεί και να βελτιωθεί. Δεν τελειώνει η ιστορία τώρα. Αλλά χωρίς προτάσεις και στρατηγική δεν γίνεται τίποτα. Πρότεινε:
  • Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους.
  • Να μην κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή στο θέμα του Αγγελιοσήμου(«το δημόσιο δεν έχει συμμετοχή σε αυτό, ούτε δραχμή. Ούτε ευρώ. Άρα, ούτε δραχμή, ούτε ευρώ θα πάρουν», τόνισε χαρακτηριστικά).
  • Να μη χαρακτηρίζεται οιωνεί εργοδοτική εισφορά το αγγελιόσημο («τι συνεισφέρουν, δηλαδή, οι εργοδότες», αναρωτήθηκε).
  • Να αντιμετωπιστεί το θέμα της εισφοροδιαφυγής για να έχει πόρους το ταμείο.
  • Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ταμείο-μοντέλο. Να εφαρμοστεί το μοντέλο αυτό και σε άλλα ταμεία.
  • Να ενισχυθεί η παρουσία των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΠΕΑΘ.
Ο Γ. Αδάμ υπογράμμισε ότι «δε βελτιώνεται τίποτα, αν δεν καταθέσεις προτάσεις. Δεν αλλάζει τίποτα, αν δεν το ξεθεμελιώσεις». Κι έκλεισε, λέγοντας ναι στη συμμετοχή των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο ανάχωμα για να εισέλθουν στο ταμείο οι εργαζόμενοι και όχι τα προβλήματα.
Με ένα από τα ανέκδοτα του Χότζα άρχισε την τοποθέτησή του ο Π. Νεστορίδης, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Δεν πετύχαμε τίποτα. Η κυβέρνηση πέτυχε το βασικότερο στόχο της, να εισπράξει χρήματα», τόνισε. Αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που μας παίρνουν το 20% του Αγγελιόσημου. Πρότεινε να αναπροσανατολίσουμε τη στρατηγική μας σε αυτόν τον τομέα και να πάμε σε τριμερή χρηματοδότηση (εργαζόμενοι-κράτος-εργοδότες).
«Υπάρχει πρόβλημα εθελοτυφλίας και περίσσευμα υποκρισίας» υποστήριξε το μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, Παν. Ράμος. Υπογράμμισε ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει καιρό πριν και πως τώρα, «εξυπηρετεί σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών για την ΠΟΕΣΥ». Κατηγόρησε τις διοικήσεις ότι δεν έβαλαν ξεκάθαρους στόχους κι έκανε λόγο «για συνονθύλευμα θέσεων». Υποστήριξε τις θέσεις του 3ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για το Ασφαλιστικό «επειδή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Ο Θεμ. Μπερεδήμας, γ.γ. του δ.σ. της ΕΣΠΗΤ, έκανε λόγο για εσωστρέφεια. «Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποστεί μια ήττα, αλλά δεν έχει χαθεί ο πόλεμος», είπε. Ζήτησε και συνδικαλιστικές κινήσεις και νομική αντιπαράθεση κατά του Ασφαλιστικού. Και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα».
«Έπρεπε να είμαστε στους δρόμους καθημερινά» υποστήριξε η Νανά Νταουντάκη, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν χαμένες μάχες, αλλά μάχες που δε δόθηκαν». Αναρωτήθηκε «γιατί δεν έγινε αυτή η συνάντηση όταν έσκασε το θέμα» και «τι ήρθαμε να πούμε σε προεκλογική περίοδο». Υποστήριξε ότι πάντα ήταν τρικ της κυβέρνησης η συνένωση με το ταμείο επιστημόνων και πως, τελικά, από την ΕΣΗΕΑ δόθηκαν δύο μάχες: Για τον ΕΔΟΕΑΠ και για τους τεχνικούς. «Ευτυχώς που ήταν ο Αδάμ, να μας πει τι έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ, γατί ως τώρα γίνονται συσκέψεις προέδρων κι εμείς, αν και μέλη των δ.σ., δε μαθαίνουμε τίποτε», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «μετά την πρώτη απεργία, συρόμασταν πίσω από τις απεργίες των άλλων». Τάχθηκε και υπέρ των κινητοποιήσεων και υπέρ των δικαστικών αγώνων και ζήτησε να μάθει «ποιοι θα είναι μαζί μας».
Ο Μπ. Μπίκας, μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, υποστήριξε ότι «υφαρπάζονται τα συνταξιοδοτικά, μειώνονται οι δαπάνες περίθαλψης, καταργείται η αυτοτέλεια του ταμείου, υποθηκεύεται το αγγελιόσημο κι αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Δυστυχώς, μας παραδώσατε στη χλεύη της κοινωνίας», είπε και ζήτησε «συνέχιση του αγώνα με όλα τα μέσα». Πρότεινε «διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου, αντίκρουση του νόμου με κάθε μέσον, προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, προστασία του ΤΣΠΕΑΘ ακόμη και με κατάληψη των εγκαταστάσεων και διαγραφή όσων βουλευτών-μελών ψήφισαν υπέρ του Ασφαλιστικού».
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γ. Στεφανής υπενθύμισε ότι «όλα τα κόμματα μιλούσαν για ενοποίηση και για ένα, ως τρία το πολύ ταμεία, ενώ τώρα, οι κομματικοί υποψήφιοι των ενώσεων μιλούν κατά της ενοποίησης». Για την τριμερή χρηματοδότηση αναρωτήθηκε «πού υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση και δεν έχει γίνει προβληματικό το ταμείο». Θύμισε ότι αυξήθηκε το πλαφόν στις συντάξεις και έθεσε τον προβληματισμό ότι, όταν γίνεται απεργία, στα έντυπα δεν κινείται τίποτα, ενώ στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, υπάρχει ροή προγράμματος –και διαφημίσεις.
Η Νατάσα Μποζίνη, μέλος του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, αναρωτήθηκε «τι θα πούμε, αύριο, στους ανθρώπους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις; Τι θα πούμε στις συναδέλφισσες γυναίκες εργαζόμενες στα τηλεοπτικά γραφεία της Θεσαλονίκης, που δουλεύουν δεκάωρα»;
Τη συνεδρίαση έκλεισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Τσαλαπάτης, προτείνοντας, μεν, απεργιακές κινητοποιήσεις με νομικές προσπάθειες, αλλά παραπέμποντας για αποφάσεις στα δ.σ. των Ενώσεων.

Επιστροφή στη βασική σελίδα

Related

ΤΑΙΣΥΤ 8997940320269448870

Δημοσίευση σχολίου

Follow Us

Recent

Powered by Blogger Widgets

Comments

Side Ads

Connect Us

item